МЕДИКО–ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ ВЖИВАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ НАПОЇВ СТУДЕНТАМИ-МЕДИКАМИ
DOI:
https://doi.org/10.24061/2413-0737.XXI.3.83.2017.105Ключові слова:
енергетичні напої, студенти-медики, працездатність, увага, пам’ять, тривожністьАнотація
Проблема збереження високого рівня працездатності, витривало- сті до різних викликів навчального середовища часто студента- ми-медиками вирішується через уживання в раціоні енергетичних напоїв. Мета роботи – виявити ступінь впливу вживання енергетичних напоїв у раціоні студентів-медиків на серцево-судинну, травну системи організму та нервово-психічну регуляцію, визначити і оцінити рівні особистісної та ситуативної тривожності. Матеріал і методи. Проаналізовано результати анкетування 318 студентів Львівського національного медичного університету іме- ні Данила Галицького. Розроблена анкета з вивчення впливу енер- гетичних напоїв на організм, яка складалась із 15 блоків запитань. Ситуативну, особистісну тривожність визначали за допомогою тесту Спілбергера-Ханіна. Статистичний аналіз здійснювали за допомогою Microsoft Office Excel 2007. Результати. Аналіз відповідей про вплив енергетичних напоїв (у кількості 330-500 мл на добу) на системи організму виявив, що сту- денти скаржились на порушення з боку серцево-судинної системи (прискорене серцебиття – у 75,23% чоловіків та у 92,2 % жінок), травної системи (підвищена перистальтика – у 16,82 % чоловіків та у 14,15 % жінок, скарги на спазматичні болі переважали серед жінок – 12,2 %), нервової системи (тривожний сон – у 25,67 % жі- нок і в 17,08 % чоловіків). Встановлено, що енергетичні напої викли- кали короткотривалі (6-12 годин) зміни уваги, розумової діяльності з подальшим наростанням втоми та виснаження. Висновки. Уживання енергетичних напоїв спричиняє прискорене серцебиття, підвищену перистальтику кишечнику, спазматичні болі, проблеми із засинанням та запам’ятовуванням навчального матеріалу. Рівень особистісної тривожності в обстежених гру- пах суттєво не відрізнявся, однак, ситуативна тривожність у групі, що вживала енергетичні напої, часто (щотижня) та некон- трольовано зросла, що свідчить про достатньо високий рівень стимуляції нервових реакцій.Посилання
Yurtsenyuk OS. Riven' tryvozhnosti u studentiv-medykiv. Klinichna ta eksperymental'na patolohiia. [Level of anxiety among students – physicians]. 2015;14(4):190-3. (in Ukrainian).
Chorna MV, Smol`nyakova NM, Volosov AM. Analiz rynku yak peredumova vyznachennia konkurentospromozhnosti novoi produktsii. [Market analysis as a prerequisite for determining competitive new products]. Ekonomichnyi prostir. 2016;108:90-101. (in Ukrainian).
Attila S, Çakir B. Energy-drink consumption in college students and associated factors. Nutrition. 2011; 27 (3):316-22.
Hoffman M, Świderski F. Napoje energetyzujące i ich składniki funkcjonalne. Przem. Spoż. 2008;9:8-13.
Kazemi F, Gaeini AA, Kordi MR, Rahnama N. The acute effects of two energy drinks on endurance performance in female athlete students. Sport Sci Health. 2009;5:55-60.
Kopacz A, Wawrzyniak A, Hamułka J, Górnicka M. [Studies on the determinants of energy drinks intake by students]. Rocz Panstw Zakl Hig. 2012;63(4):491-7. (in Рoland).
Ragsdale FR, Gronli TD, Batool N, Haight N, Mehaffey A, McMahon EC, et all. Effect of Red Bull energy drink on cardiovascular and renal function. Amino Acids. 2010;38:1193–1200.
Korol'chuk M S, redaktor. Psykhodiahnostyka: navch. posib. dlia studentiv vyschykh navchal'nykh zakladiv. [Psychodiagnostics: A manual for students in higher education]. Kyiv: El'ha, Nika-Tsentr; 2012.400 s. (in Ukrainian).
Korniienko IO. Problema opanuvannia u sytuatsii vysokoi tryvozhnosti. [Problem of mastering in a situation of high anxiety]. Naukovyi visnyk Mukachivs'koho derzhavnoho universytetu, Seriia «Pedahohika ta psykholohiia». 2015;1 (1):147-152. (in Ukrainian).
Mitchell AJ. Formulation and production of carbonated soft drinks. Springer Science & Business Media, 1990.361p.
Kotova TV, Cheremichkina AS. Analiz kachestva energeticheskikh napitkov na sootvetsvie trebovaniyam standarta. [Analysis of the quality of energy drinks on the respective standard requirements]. Tekhnika i tekhnologiya pishcheviykh proizvodstv.2012;2:34-7. (in Russian).
Higgins JP, Tuttle TD, Higgins CL. Energy beverages: content and safety. Mayo Clin Proc. 2010;85:1033-41.
“Normy fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhii”, zatverdzheni nakazom MOZ Ukrainy № 272 vid 18.11.1999 r. (in Ukrainian).
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Я.М. Ямка
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства 3.0 Міжнародна.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).