ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ МЕТАБОЛІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У СІТКІВЦІ ЩУРІВ В УМОВАХ ГОСТРОЇ ІШЕМІЇ- РЕПЕРФУЗІЇ ОКА (ХАРАКТЕРИСТИКА МОДЕЛІ) ТА ОЦІНКА РЕТИНОПРОТЕКТОРНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МЕКСИДОЛУ

Автор(и)

  • І.Л. Черешнюк
  • Г.В. Загорій
  • О.А. Ходаківський

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-0737.XIX.4.76.2015.242

Анотація

У представленій статті, на основі результатів власних досліджень, наведено деякі патобіохімічні механізми, які інтегруються в розвиток експериментального постреперфузійного ішемічно-гіпоксичного ураження зорового аналізатора при перехідній 60- хвилинній ішемії-реперфузії ока у щурів. Проаналізовано місце і роль енергодефіциту, оксидативного стресу та порушень обміну монооксиду азоту у формуванні пошкоджень сітківки.
Проведено оцінку наявності та ступеня виразності коригувального впливу мексидолу на вказані метаболічні процеси за умов даної патології. Встановлено, що аноксія ока, упродовж години з подальшою реперфузією, супроводжується типовими внутрішньоклітинними патофізіологічними змінами, що вказує на репрезентативність даної моделі для фармакологічної оцінки біологічноактивних речовин із ретинопротекторною активністю. Мексидол, завдяки своєму модулювальному впливу на метаболізм, може використовуватись як референсний препарат.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ