ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМБІНОВАНОГО АНТИГІПЕРТЕНЗИВНОГО ЛІКУВАННЯ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІІ СТАДІЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ РЕМОДЕЛЮВАННЯ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА

Автор(и)

  • Т.Ю. Нюшко

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-0737.XX.1.77.2016.21

Анотація

Вивчена ефективність тривалого комбінованого антигіпертензивного лікування у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії, гіпертензивним серцем, хронічною серцевою недостатністю (ХСН) 0-І стадії з концентричною і ексцентричною гіпертрофією лівого шлуночка. У дослідження включено 110 пацієнтів (70 жінок і 40 чоловіків). Пацієнтам проводили добове моніторування артеріального тиску (АТ), ехокардіографічне дослідження, визначення функції ендотелію.
Стартова терапія включала бета-адреноблокатор бісопролол, інгібітор ангіотензинперетворюючого ферменту лізиноприл, діуретик гідрохлортіазид. За недостатньої ефективності трикомпонентної терапії, до неї додавали антагоніст кальцію амлодипін, що сприяло зниженню АТ до цільового рівня. Через 6 міс. відмічено достовірне зменшення проявів патологічного ремоделювання ЛШ, судин, діастолічної та ендотеліальної дисфункції.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ