Клінічна ефективність нефротекту в корекції нутриційних розладів у паціентів на гемодіалізі

Автор(и)

  • Ye. M. Hryhorieva

DOI:

https://doi.org/10.24061/223395

Ключові слова:

парентеральне харчування, хронічна хвороба нирок, гемодіаліз, білково-енергетична недостатність, нефротект

Анотація

Пацієнти на гемодіалізі складають велику групу, що отримують штучне харчування. Нутриційна програма для цих осіб розглядає не тільки метаболічні порушення, пов’язані з нирковою недостатністю і супутніми ускладненнями, а й порушеннями нутриційного балансу, зумовленого гемодіалізною процедурою.

Посилання

Ikizler TA, Hakim RM. Nutrition in end- stage renal disease. Kidney Int. 2006;50:343-57.

Maroni BJ, Young GA, Swanepoel CR. Anthropometry and plasma amino- acids and proteins in nutritional assessment of hemodialysis patients. Kidney Int. 2002;21:492-9.

Lowrie EG, Lew NL. Death risk in hemodialysis patients. Am J Kidney Dis. 2000;15:458-82.

Owen WF, Lew NL, Liu Y, Lazarus JM. The urea reduction ratio and serum albumin concentration as predictors of mortality in patients undergoing hemodialysis. N Engl J Med. 2003;329:1001-6.

Mortelmans AK, Duym P, Vanden-Broucke J. Intradialytic parenteral nutrition in malnourished hemodialysis patients: a prospective long-term study. PEN. 2009;23:90-5.

Enia G, Sicuso C, Alati G, Zoccali C. Subjective global assessment of nutrition in dialysis patients. Nephrol Dial Transplant. 2003;8:1094-8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-08-30

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ