Етіологічна структура інфекції при хронічному калькульозному пієлонефриті залежно від типу запалення в нирках

Автор(и)

  • V. N. Yel’sky
  • S. N. Shamrayev
  • A. G. Krivobok
  • S. A. Sokhin

DOI:

https://doi.org/10.24061/223525

Ключові слова:

інфекція, пієлонефрит, сечокам’яна хвороба

Анотація

З метою уточнення етіологічної структури збудників хронічного калькульозного пієлонефриту в осіб із серозним і гнійним запальним процесом у нирках проаналізовано 243 випадки хронічного пієлонефриту і сечокам'яної хвороби. Виділено три групи пацієнтів із серозним, гнійним запальним процесом у нирках, але без клініки бактерійного шоку, гнійним запальним процесом у нирках і з клінікою тяжкого сепсису і бактерійного шоку. Встановлено, що для обструктивного пієлонефриту, що викликаний сечокам'яною хворобою, характерна динамічна структура збудників. Серозне і гнійне запалення ниркової тканини можуть викликати різні збудники, але найбільш частою з них є кишкова паличка. З тяжкістю запального процесу і ниркової деструкції характер збудників змінюється. Найбільш тяжкий перебіг має запалення, що викликане синьогнійною паличкою. Для сечової флори хворих на пієлонефрит характерна висока резистентність щодо часто використовуваних антибактеріальних препаратів.

Посилання

Kolpakov IS. Mochekamennaya bolezn' [Urolithiasis]. Moscow: Akademiya; 2006. 232 р. (in Russian).

Loran OB. Retsidiviruyushchie infektsii mochevykh putey. Algoritm diagnostiki i lecheniya [Recurrent urinary tract infections. Diagnostic and treatment algorithm]. Moscow; 2008. 32 р. (in Russian).

Tiktinskiy OL, Aleksandrov VP. Mochekamennaya bolezn' [Urolithiasis]. St. Petersburg; 2000. 384 р. (in Russian).

Yanenko EK, Rumyantsev VB, Safarov PM, Stupak NV. Okklyuziya mochevyvodyashchikh putey - osnovnaya prichina razvitiya ryada oslozhneniy mochekamennoy bolezni [Urinary tract occlusion is the main reason for the development of a number of complications of urolithiasis]. Urologiya. 2003;1:17-21. (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-08-30

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ