Біологічні властивості штамів Streptococcus sp. при культивуванні на середовищах із рослинною сировиною
Ключові слова:
гідролізати зернової барди; бактерії роду Streptococcus; селективне поживне середовищеАнотація
У роботі наведені результати дослідження поживних середовищ, виготовлених на основі зернової барди. Шляхом засіву тест-штамів мікроорганізмів визначали ростові властивості розроблених середовищ. Встановлено, що типові культурально-морфологічні ознаки штамів зберігаються, а поживне середовище із зернової барди придатне для культивування різних видів мікробів. На основі зернової барди розроблене селективне поживне середовище для бактерій роду Streptococcus.
Посилання
Briko NI, Eshchina AS, Ryapis LA. Laboratornaya diagnostika streptokokkovykh infektsiy [Laboratory diagnosis of streptococcal infections]. Moscow: Khrizostom; 2000. 64 p. (in Russian).
Briko NI. Sostoyanie i perspektivy laboratornoy diagnostiki streptokokkovoy infektsii v Rossii [Status and prospects of laboratory diagnosis of streptococcal infection in Russia]. Klinicheskaya laboratornaya diagnostika. 2000;8:12-5. (in Russian).
Zhurbenko RS, Barroetabeniya MF, Martine KR. Izuchenie vozmozhnosti ispol'zovaniya bakteriologicheskogo peptona iz tsel'noy krovi kak pitatel'noy osnovy dlya vyrashchivaniya mikroorganizmov [Studying the possibility of using bacteriological peptone from whole blood as a nutrient base for growing microorganisms]. Mikrobiologiia. 1993;2:23-7. (in Russian).
Nikolaienko VM, Osolodchenko TP, Chuprynova SI. Oderzhannia zhyvyl'noi osnovy iz vidkhodiv sluzhby krovi dlia kul'tyvuvannia mikroorhanizmiv [Obtaining a nutrient base from the waste of the blood service for the cultivation of microorganisms]. Visnyk Kharkivs'koho natsional'noho universytetu imeni V.N.Karazina. 2006;738:40-3. (in Ukrainian).
Semenov SM, Anikin VA. Agar i drugie uplotniteli dlya mikrobiologicheskikh sred: Khim.-farm. proizv-vo: Obzorn. Inform [Agar and other sealants for microbiological environments: Chem.-farm. production: Obzor. inform]. Moscow: NIIOENTI; 1992;3:36. (in Russian).
Gavristova IA, Bendas LG. Kharakteristika belkovykh osnov bakteriologicheskikh pitatel'nykh sred po soderzhaniyu uglevodov [Characterization of the protein bases of bacteriological culture media in carbohydrate content]. Mikrobiologiia. 1991;5:76. (in Russian).
Informatsiinyi lyst MOZ Ukrainy № 05.4.1/1670 «Bakteriolohichnyi kontrol' pozhyvnykh seredovysch» [Ministry of Health of Ukraine information sheet No. 05.4.1 / 1670 "Bacteriological control of nutrient media"]. Kiev; 2000. (in Ukrainian).
Orel LI, Dubanskaya LD. Obzor patentnykh dokumentov po primeneniyu pitatel'nykh sred dlya vyrashchivaniya bakteriy [Overview of patent documents on the use of culture media for growing bacteria]. ZhMEI. 1993;12:22-6. (in Russian).
Osolodchenko TP, Volians'ka NP, Batrak OA, Zavada NP, Port OV, Riabova IS, et al. Vyvchennia rostovykh vlastyvostei pozhyvnykh seredovysch iz zernovoi bardy vidnosno test shtamiv mikroorhanizmiv [The study of the growth properties of nutrient media from cereals in relation to the test of strains of microorganisms]. Annals of Mechnicov Institute. 2010;2:38-41 [Internet]. Available from: www.imiamn.org/journal.htm. (in Ukrainian).
Adlova GP, Mel'nikova VA, Smirnova GA, Arep'eva AA, Denisova SV, Ilidzhev AK, et al. Razrabotka stimulyatorov rosta bakteriy iz rasteniy [Development of stimulators of bacterial growth from plants]. Zhurnal mikrobiologii, epidemiologii i immunobiologii. 1998;1:13-7. (in Russian).
Blinkova PP, Zotina MYu, Shcherbatykh MV. Mikrobiologicheskie pitatel'nye sredy i perspektivy ikh razrabotki [Microbiological culture media and prospects for their development]. Zhurnal mikrobiologii, epidemiologii i immunobiologii. 1995;5:25-32. (in Russian).
Medzhidov MM. Spravochnik po mikrobiologicheskim pitatel'nym sredam [Microbiological Culture Media Handbook]. Moscow: Meditsina; 2003. 316 p. (in Russian).
Birger MO, editor. Spravochnik po mikrobiologicheskim i virusologicheskim metodam issledovaniya [Handbook of Microbiological and Virological Research Methods]. 3rd ed. Moscow: Medicine; 1982. 464 p. (in Russian).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Т. Лук'яненко
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства 3.0 Міжнародна.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).