Ефективність рослинного харчування при лікуванні артеріальної гіпертензії

Автор(и)

  • І. Руснак канд. мед. наук, доцент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна, Україна
  • Н. Сливка канд. мед. наук, асистент кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна, Україна
  • В. Кулачек канд. мед. наук, доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна, Україна
  • Я. Кулачек канд. мед. наук, доцент кафедри хірургії №2, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-0737.XXV.1.97.2021.20

Ключові слова:

рослинне харчування; вегетаріанська дієта; артеріальна гіпертензія; артеріальний тиск

Анотація

При лікуванні артеріальної гіпертензії вагому роль відіграє модифікація способу життя пацієнтів, особливо корекція їх дієти. Рослинне харчування має властивість покращувати показники артеріального тиску в таких хворих. Проте велика кількість видів вегетаріанських дієт залишає відкритим питання, яка з них є найкращою у комплексній терапії артеріальної гіпертензії.
Мета роботи – проаналізувати дані літератури щодо ефективності різних дієт із рослинного харчування при лікуванні артеріальної гіпертензії та встановити, чи необхідна повна відсутність продуктів тваринного походження у вегетаріанському дієтичному режимі для досягнення значного сприятливого впливу на артеріальний тиск. У роботі виконано огляд даних багатьох наукових досліджень та мета-аналізів: колективу вчених університету Ворика; дослідницької групи Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH); проспективне дослідження коронарного ризику в молодих дорослих (Coronary Artery Risk Development in Young Adults, CARDIA); аналіз трьох перспективних когорт - Nurses 'Health Study I (NHS I), Nurses' Health Study II (NHS II), та Health Professionals Follow-up Study (HPFS); калібрувальне під-дослідження Adventist Health Study-2 (AHS-2). Проаналізовані найпоширеніші рослинні дієти та їх вплив на рівень артеріального тиску: дієта з високим вмістом фруктів та овочів, дієта з високим вмістом клітковини, нордична, лакто-ово-вегетаріанська, середземноморська, веганська та DASH дієти. Усі вчені підтверджують позитивну кореляцію між споживанням м'яса тварин та ризиком розвитку артеріальної гіпертензії та/або труднощами при її лікуванні. Висновок. Дослідження даних літератури дозволяє дійти висновку про вагому роль рослинного харчування у профілактиці та лікуванні артеріальної гіпертензії. Найкращі результати зі зниження рівня артеріального тиску продемонстрували дієти з повною відсутністю продуктів тваринного походження.

Посилання

Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, Arnett DK, Blaha MJ, Cushman M, et al. Heart disease and stroke statistics-2016 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2016;133(4):38-360. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000350.

Alexander S, Ostfeld RJ, Allen K, Williams KA. A plant-based diet and hypertension. J Geriatr Cardiol. 2017;14(5):327-30. DOI: 10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.014.

Gibbs J, Gaskin E, Ji Ch, Miller MA, Cappuccio FP. The effect of plant-based dietary patterns on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled intervention trials. J Hypertens. 2021;39(1):23-37. DOI: 10.1097/HJH.0000000000002604.

Klemmer P, Grim CE, Luft FC. Who and what drove Walter Kempner? The rice diet revisited. Hypertension. 2014;64(4):684-8. DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03946.

Challa HJ, Ameer MA, Uppaluri KR. DASH Diet to stop hypertension. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/.

Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, Vollmer WM, Svetkey LP, Sacks FM, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N Engl J Med. 1997;336(16):1117-24. DOI: 10.1056/NEJM199704173361601.

López PD, Cativo EH, Atlas SA, Rosendorff C. The effect of vegan diets on blood pressure in adults: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Am J Med. 2019;132(7):875-83. DOI: 10.1016/j.amjmed.2019.01.044.

Mohammadifard N, Salehi-Abargouei A, Salas-Salvado J, Guasch-Ferré M, Humphries K, Sarrafzadegan N. The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Clin Nutr. 2015;101(5):966-82. DOI: 10.3945/ajcn.114.091595.

Appleby PN, Davey GK, Key TJ. Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC-Oxford. Public Health Nutr. 2002;5(5):645-54. DOI: 10.1079/PHN2002332.

Borgi L, Curhan GC, Willett WC, Hu FB, Satija A, Forman JP. Long-term intake of animal flesh and risk of developing hypertension in three prospective cohort studies. J Hypertens. 2015;33(11):2231-38. DOI: 10.1097/HJH.0000000000000722.

Lajous M, Bijon A, Fagherazzi G, Rossignol E, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F. Processed and unprocessed red meat consumption and hypertension in women. Am J Clin Nutr. 2014;100(3):948-52. DOI: 10.3945/ajcn.113.080598.

Pettersen BJ, Anousheh R, Fan J, Jaceldo-Siegl K, Fraser GE. Vegetarian diets and blood pressure among white subjects: results from the Adventist Health Study-2 (AHS-2). Public Health Nutr. 2012;15(10):1909-16. DOI: 10.1017/S1368980011003454.

Le LT, Sabaté J. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the adventist cohorts. Nutrients. 2014;6(6):2131-47. DOI: 10.3390/nu6062131.

Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J. Vegetarian diets and cardiovascular risk factors in black members of the adventist health study-2. Public Health Nutr. 2015;18(3):537-45. DOI: 10.1017/S1368980014000263.

Golzarand M, Bahadoran Z, Mirmiran P, Sadeghian-Sharif S, Azizi F. Dietary phytochemical index is inversely associated with the occurrence of hypertension in adults: a 3-year follow-up (the Tehran Lipid and Glucose Study). Eur J Clin Nutr. 2015;69(3):392-8. DOI: 10.1038/ejcn.2014.233.

Chuang SY, Chiu TH, Lee CY, Liu TT, Tsao CK, Hsiung CA, et al. Vegetarian diet reduces the risk of hypertension independent of abdominal obesity and inflammation: a prospective study. J Hypertens. 2016;34(11):2164-71. DOI: 10.1097/HJH.0000000000001068.

Kent L, Morton D, Rankin P, Ward E, Grant R, Gobble J, et al. The effect of a low-fat, plant-based lifestyle intervention (CHIP) on serum HDL levels and the implications for metabolic syndrome status: a cohort study. Nutr Metab (Lond). 2013;10(1):58. DOI: 10.1186/1743-7075-10-58.

McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, et al. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014;13:99. DOI: 10.1186/1475-2891-13-99.

Tielemans SM, Kromhout D, Altorf-van der Kuil W, Geleijnse JM. Associations of plant and animal protein intake with 5-year changes in blood pressure: the Zutphen Elderly Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014;24(11):1228-33. DOI: 10.1016/j.numecd.2014.05.013.

Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, Takegami M, Watanabe M, Sekikawa A, et al. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014;174(4):577-87. DOI: 10.1001/jamainternmed.2013.14547.

Baradaran A, Nasri H, Rafieian-Kopaei M. Oxidative stress and hypertension: Possibility of hypertension therapy with antioxidants. J Res Med Sci. 2014;19(4):358-67.

Galleano M, Pechanova O, Fraga CG. Hypertension, nitric oxide, oxidants, and dietary plant polyphenols. Curr Pharm Biotechnol. 2010;11(8):837-48. DOI: 10.2174/138920110793262114.

Turner-McGrievy GM, Wirth MD, Shivappa N, Wingard EE, Fayad R, Wilcox S, et al. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in dietary inflammatory index scores and macronutrient intake compared with diets that contain meat. Nutr Res. 2015;35(2):97-106. DOI: 10.1016/j.nutres.2014.11.007.

Asgary S, Afshani MR, Sahebkar A, Keshvari M, Taheri M, Jahanian E, et al. Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study. J Hum Hypertens. 2016;30(10):627-32. DOI: 10.1038/jhh.2016.34.

Upadhyay S, Dixit M. Role of polyphenols and other phytochemicals on molecular signaling. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:504253. DOI: 10.1155/2015/504253.

Zhou MS, Wang A, Yu H. Link between insulin resistance and hypertension: What is the evidence from evolutionary biology? Diabetol Metab Syndr. 2014;6:12.

Viguiliouk E, Stewart SE, Jayalath VH, Ng AP, Mirrahimi A, de Souza RJ, et al. Effect of replacing animal protein with plant protein on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015;7(12):9804-24. DOI: 10.3390/nu7125509.

Eddouks M, Bidi A, El Bouhali B, Hajji L, Zeggwagh NA. Antidiabetic plants improving insulin sensitivity. J Pharm Pharmacol. 2014;66(9):1197-214. DOI: 10.1111/jphp.12243.

Chen Q, Turban S, Miller ER, Appel LJ. The effects of dietary patterns on plasma renin activity: results from the dietary approaches to stop hypertension trial. J Hum Hypertens. 2012;26(11):664-9. DOI: 10.1038/jhh.2011.87.

Dizdarevic LL, Biswas D, Uddin MD, Jørgenesen A, Falch E, Bastani NE, et al. Inhibitory effects of kiwifruit extract on human platelet aggregation and plasma angiotensin-converting enzyme activity. Platelets. 2014;25(8):567-75. DOI: 10.3109/09537104.2013.852658.

Marques FZ, Nelson EM, Chu PY, Horlock D, Fiedler A, Ziemann M, et al. High-fiber diet and acetate supplementation change the gut microbiota and prevent the development of hypertension and heart failure in hypertensive mice. Circulation. 2017;135(10):964-77. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.116.024545.

Greger М. How not to diet: the groundbreaking science of healthy, permanent weight loss. NY: Flatiron Books; 2019. 123 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-26

Номер

Розділ

НАУКОВІ ОГЛЯДИ