Ефективність рослинного харчування при лікуванні артеріальної гіпертензії
DOI:
https://doi.org/10.24061/2413-0737.XXV.1.97.2021.20Ключові слова:
рослинне харчування; вегетаріанська дієта; артеріальна гіпертензія; артеріальний тискАнотація
При лікуванні артеріальної гіпертензії вагому роль відіграє модифікація способу життя пацієнтів, особливо корекція їх дієти. Рослинне харчування має властивість покращувати показники артеріального тиску в таких хворих. Проте велика кількість видів вегетаріанських дієт залишає відкритим питання, яка з них є найкращою у комплексній терапії артеріальної гіпертензії.
Мета роботи – проаналізувати дані літератури щодо ефективності різних дієт із рослинного харчування при лікуванні артеріальної гіпертензії та встановити, чи необхідна повна відсутність продуктів тваринного походження у вегетаріанському дієтичному режимі для досягнення значного сприятливого впливу на артеріальний тиск. У роботі виконано огляд даних багатьох наукових досліджень та мета-аналізів: колективу вчених університету Ворика; дослідницької групи Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH); проспективне дослідження коронарного ризику в молодих дорослих (Coronary Artery Risk Development in Young Adults, CARDIA); аналіз трьох перспективних когорт - Nurses 'Health Study I (NHS I), Nurses' Health Study II (NHS II), та Health Professionals Follow-up Study (HPFS); калібрувальне під-дослідження Adventist Health Study-2 (AHS-2). Проаналізовані найпоширеніші рослинні дієти та їх вплив на рівень артеріального тиску: дієта з високим вмістом фруктів та овочів, дієта з високим вмістом клітковини, нордична, лакто-ово-вегетаріанська, середземноморська, веганська та DASH дієти. Усі вчені підтверджують позитивну кореляцію між споживанням м'яса тварин та ризиком розвитку артеріальної гіпертензії та/або труднощами при її лікуванні. Висновок. Дослідження даних літератури дозволяє дійти висновку про вагому роль рослинного харчування у профілактиці та лікуванні артеріальної гіпертензії. Найкращі результати зі зниження рівня артеріального тиску продемонстрували дієти з повною відсутністю продуктів тваринного походження.
Посилання
Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, Arnett DK, Blaha MJ, Cushman M, et al. Heart disease and stroke statistics-2016 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2016;133(4):38-360. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000350.
Alexander S, Ostfeld RJ, Allen K, Williams KA. A plant-based diet and hypertension. J Geriatr Cardiol. 2017;14(5):327-30. DOI: 10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.014.
Gibbs J, Gaskin E, Ji Ch, Miller MA, Cappuccio FP. The effect of plant-based dietary patterns on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled intervention trials. J Hypertens. 2021;39(1):23-37. DOI: 10.1097/HJH.0000000000002604.
Klemmer P, Grim CE, Luft FC. Who and what drove Walter Kempner? The rice diet revisited. Hypertension. 2014;64(4):684-8. DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.03946.
Challa HJ, Ameer MA, Uppaluri KR. DASH Diet to stop hypertension. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/.
Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, Vollmer WM, Svetkey LP, Sacks FM, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N Engl J Med. 1997;336(16):1117-24. DOI: 10.1056/NEJM199704173361601.
López PD, Cativo EH, Atlas SA, Rosendorff C. The effect of vegan diets on blood pressure in adults: a meta-analysis of randomized, controlled trials. Am J Med. 2019;132(7):875-83. DOI: 10.1016/j.amjmed.2019.01.044.
Mohammadifard N, Salehi-Abargouei A, Salas-Salvado J, Guasch-Ferré M, Humphries K, Sarrafzadegan N. The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Clin Nutr. 2015;101(5):966-82. DOI: 10.3945/ajcn.114.091595.
Appleby PN, Davey GK, Key TJ. Hypertension and blood pressure among meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans in EPIC-Oxford. Public Health Nutr. 2002;5(5):645-54. DOI: 10.1079/PHN2002332.
Borgi L, Curhan GC, Willett WC, Hu FB, Satija A, Forman JP. Long-term intake of animal flesh and risk of developing hypertension in three prospective cohort studies. J Hypertens. 2015;33(11):2231-38. DOI: 10.1097/HJH.0000000000000722.
Lajous M, Bijon A, Fagherazzi G, Rossignol E, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F. Processed and unprocessed red meat consumption and hypertension in women. Am J Clin Nutr. 2014;100(3):948-52. DOI: 10.3945/ajcn.113.080598.
Pettersen BJ, Anousheh R, Fan J, Jaceldo-Siegl K, Fraser GE. Vegetarian diets and blood pressure among white subjects: results from the Adventist Health Study-2 (AHS-2). Public Health Nutr. 2012;15(10):1909-16. DOI: 10.1017/S1368980011003454.
Le LT, Sabaté J. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the adventist cohorts. Nutrients. 2014;6(6):2131-47. DOI: 10.3390/nu6062131.
Fraser G, Katuli S, Anousheh R, Knutsen S, Herring P, Fan J. Vegetarian diets and cardiovascular risk factors in black members of the adventist health study-2. Public Health Nutr. 2015;18(3):537-45. DOI: 10.1017/S1368980014000263.
Golzarand M, Bahadoran Z, Mirmiran P, Sadeghian-Sharif S, Azizi F. Dietary phytochemical index is inversely associated with the occurrence of hypertension in adults: a 3-year follow-up (the Tehran Lipid and Glucose Study). Eur J Clin Nutr. 2015;69(3):392-8. DOI: 10.1038/ejcn.2014.233.
Chuang SY, Chiu TH, Lee CY, Liu TT, Tsao CK, Hsiung CA, et al. Vegetarian diet reduces the risk of hypertension independent of abdominal obesity and inflammation: a prospective study. J Hypertens. 2016;34(11):2164-71. DOI: 10.1097/HJH.0000000000001068.
Kent L, Morton D, Rankin P, Ward E, Grant R, Gobble J, et al. The effect of a low-fat, plant-based lifestyle intervention (CHIP) on serum HDL levels and the implications for metabolic syndrome status: a cohort study. Nutr Metab (Lond). 2013;10(1):58. DOI: 10.1186/1743-7075-10-58.
McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, et al. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014;13:99. DOI: 10.1186/1475-2891-13-99.
Tielemans SM, Kromhout D, Altorf-van der Kuil W, Geleijnse JM. Associations of plant and animal protein intake with 5-year changes in blood pressure: the Zutphen Elderly Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014;24(11):1228-33. DOI: 10.1016/j.numecd.2014.05.013.
Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, Takegami M, Watanabe M, Sekikawa A, et al. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014;174(4):577-87. DOI: 10.1001/jamainternmed.2013.14547.
Baradaran A, Nasri H, Rafieian-Kopaei M. Oxidative stress and hypertension: Possibility of hypertension therapy with antioxidants. J Res Med Sci. 2014;19(4):358-67.
Galleano M, Pechanova O, Fraga CG. Hypertension, nitric oxide, oxidants, and dietary plant polyphenols. Curr Pharm Biotechnol. 2010;11(8):837-48. DOI: 10.2174/138920110793262114.
Turner-McGrievy GM, Wirth MD, Shivappa N, Wingard EE, Fayad R, Wilcox S, et al. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in dietary inflammatory index scores and macronutrient intake compared with diets that contain meat. Nutr Res. 2015;35(2):97-106. DOI: 10.1016/j.nutres.2014.11.007.
Asgary S, Afshani MR, Sahebkar A, Keshvari M, Taheri M, Jahanian E, et al. Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study. J Hum Hypertens. 2016;30(10):627-32. DOI: 10.1038/jhh.2016.34.
Upadhyay S, Dixit M. Role of polyphenols and other phytochemicals on molecular signaling. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:504253. DOI: 10.1155/2015/504253.
Zhou MS, Wang A, Yu H. Link between insulin resistance and hypertension: What is the evidence from evolutionary biology? Diabetol Metab Syndr. 2014;6:12.
Viguiliouk E, Stewart SE, Jayalath VH, Ng AP, Mirrahimi A, de Souza RJ, et al. Effect of replacing animal protein with plant protein on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015;7(12):9804-24. DOI: 10.3390/nu7125509.
Eddouks M, Bidi A, El Bouhali B, Hajji L, Zeggwagh NA. Antidiabetic plants improving insulin sensitivity. J Pharm Pharmacol. 2014;66(9):1197-214. DOI: 10.1111/jphp.12243.
Chen Q, Turban S, Miller ER, Appel LJ. The effects of dietary patterns on plasma renin activity: results from the dietary approaches to stop hypertension trial. J Hum Hypertens. 2012;26(11):664-9. DOI: 10.1038/jhh.2011.87.
Dizdarevic LL, Biswas D, Uddin MD, Jørgenesen A, Falch E, Bastani NE, et al. Inhibitory effects of kiwifruit extract on human platelet aggregation and plasma angiotensin-converting enzyme activity. Platelets. 2014;25(8):567-75. DOI: 10.3109/09537104.2013.852658.
Marques FZ, Nelson EM, Chu PY, Horlock D, Fiedler A, Ziemann M, et al. High-fiber diet and acetate supplementation change the gut microbiota and prevent the development of hypertension and heart failure in hypertensive mice. Circulation. 2017;135(10):964-77. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.116.024545.
Greger М. How not to diet: the groundbreaking science of healthy, permanent weight loss. NY: Flatiron Books; 2019. 123 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 І. Руснак, Н. Сливка, В. Кулачек, Я. Кулачек
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства 3.0 Міжнародна.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).