Актуальні аспекти поєднання теорії і практики у викладанні дисципліни «клінічна лабораторна діагностика»

Автор(и)

  • G. I. Kshanovska
  • L. D. Boreyko
  • I. A. Plesh
  • S. Yu. Karatieieva
  • N. А. Slyvka

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-0737.XXIII.1.89.2019.21

Ключові слова:

клінічна лабораторна діагностика, навчальний процес, практичні навички, сучасне лабораторне обладнання, діагностичні тести, інтерактивні методи навчання

Анотація

Мета роботи — покращення знань та вмінь студентів із лабораторної діагностики шляхом відпрацювання практичних навичок на сучасному лабораторному обладнанні.
Матеріал і методи. Впровадження в навчальний процес новітніх технологічних досягнень у лабораторній діагностиці із застосуванням автоматизації та комп'ютеризації діагностичного процесу для формування і розвитку у студентів лаборантів‑бакалаврів професійного володіння сучасними загальноклінічними, біохімічними та імунохімічними методами на гематологічному аналізаторі Hb — 7021, аналізаторі сечі Citolab-Reeder, автоматичному біохімічному аналізаторі ACCENT‑200, імунохімічному аналізаторі Maglumi‑1000, аналізаторі електролітів Sino‑00 та ін.
Результати. З метою удосконалення практичних навичок студентів на кафедрі впроваджено в навчальний процес симуляційне навчання, яке має певні переваги: відпрацювання практичних навичок на сучасному лабораторному обладнанні та кількість повторних лабораторних досліджень не обмежена, можливість відпрацьовування практичних навичок та вмінь різної складності та їх об’єктивна оцінка. Створено банк гематологічних і гінекологічних мазків, що дає можливість студентам на практиці дослідити клітинний склад кровотворних клітин (підрахувати лейкоцитарну формулу периферичної крові та мієлограму кісткового мозку), виявити структурні особливості крові і кісткового мозку, у тому числі і пов'язані з ними захворювання, проводити інтерпретацію результатів різних гематологічних тестів та мікроскопічне дослідження гінекологічних мазків.
Висновки. Проведення досліджень у багатопрофільній лабораторії дозволяє підвищити якість і ефективність навчального процесу. Відпрацювання практичних навичок на автоматичних аналізаторах дає можливість студентам опанувати сучасні методи лабораторних досліджень. Поєднання теорії і практики з використанням інтерактивних технологій сприяє творчо-пошукові й самостійності та формуванню мотивації студентів до навчання.

Посилання

Horiachkovs'kyi AM. Klinichna biokhimiia v laboratornii diahnostytsi [Clinical biochemistry in laboratory diagnostics]. Odessa; 2005. 616 p. (in Ukrainian).

Shevchenko TM, Polushkin PM. Elektronnyi posibnyk do vyvchennia kursu «Osnovy zahal'noi klinichnoi laboratornoi diahnostyky» [An electronic guide to studying the course "Fundamentals of general clinical laboratory diagnostics"]. Dnipropetrovsk; 2016. 138 p. (in Ukrainian).

Kamyshnikov VS, editors. Metody klinicheskikh laboratornykh issledovaniy [Methods of clinical laboratory research]. 8th ed. Moscow: MEDpress-in form; 2016. 736 p. (in Russian).

Yahodnikova VV. Interaktyvni formy i metody navchannia u vyschyi shkoli [Interactive forms and methods of teaching in high school]. Kyiv; 2009. 80 p. (in Ukrainian).

Kishkun AA. Klinicheskaya laboratornaya diagnostika [Clinical laboratory diagnosis]. Moscow; 2012. 720 p. (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-30

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ