Смакова чутливість у підлітків у клінічній практиці
DOI:
https://doi.org/10.24061/2413-0737.XXIII.4.92.2019.95Ключові слова:
діти, смакова чутливість, артеріальний тиск, надмірна вагаАнотація
Смак — це тип чутливості, який допомагає людському організму виявляти та споживати харчові речовини та уникати нестравних і небезпечних матеріалів. Нижча смакова чутливість зазвичай призводить до надмірного споживання окремих харчових інгредієнтів, до формування вибору їжі та харчових звичок, які сукупно впливають на стан здоров'я. Мета дослідження — вивчення смакової чутливості у дітей та її асоціації з антропометричними даними, артеріальним тиском та іншими факторами. Матеріал і методи. У дослідження включено 169 учасників віком 10-17 років для оцінки смакової чутливості до солоного та солодкого, структури та якості харчування, харчових уподобань, антропометричних даних, хронотипу, артеріального тиску. Результати. Знижена смакова чутливість до мінімальних концентрацій харчової солі зареєстрована у 50 осіб (29,6%), а до солодкого — у 60 осіб (35,5%). Різниці між хлопчиками та дівчатками за рівнем смакової чутливості не встановлено. Зв'язок між систолічним артеріальним тиском і смаковою чутливістю до солоного показано в регресійній моделі з включенням деяких антропометричних даних. Підвищений систолічний артеріальний тиск істотно корелював з надмірною масою тіла, з частотою серцевих скорочень і низькою чутливістю до солі. Залежно від хронотипу була виявлена більш висока частота артеріальної гіпертензії в осіб із вечірнім хронотипом. Висновки. Оцінка смакової чутливості проста у виконанні, але надає додаткові дані для встановлення факторів ризику. У порівнянні з групою дітей із нормальною чутливістю особи з низькою чутливістю мають більш високий ризик надмірної ваги, надлишкового вживання солоного або солодкого, артеріальної гіпертензії.Посилання
Loper HB,La Sala M, Dotson C, Steinle N. Taste perception, associated hormonal modulation, and nutrient intake. Nutr Rev. 2015;73(2):83-91. doi: 10.1093/nutrit/nuu009.
Bachmanov AA, Bosak NP, Lin C, Matsumoto I, Ohmoto M, Reed DR, et al. Genetics of taste receptors. Curr Pharm Des. 2014;20(16):2669-83.
Duffy VB, Hayes JE, Sullivan B, Faghri P. Surveying food and beverage liking: a tool for epidemiological studies to connect chemosensation with health outcomes. Ann N Y Acad Sci. 2009;1170:558-68.
Felder RA, White MJ, Williams SM, Jose PA. Diagnostic tools for hypertension and salt sensitivity testing. Curr Opin Nephrol Hypertens. 2013;22(1):65-76.
Iatridi V, Hayes JE, Yeomans MR. Quantifying Sweet Taste Liker Phenotypes: Time for Some Consistency in the Classification Criteria. Nutrients. 2019;11(1):129. doi: 10.3390/nu11010129.
Office of Disease Prevention and Health Promotion. 2015-2020 Dietary Guidelines. Available from: https://health.gov/dietaryguidelines.
Hayes JE, Sullivan BS, Duffy VB. Explaining variability in sodium intake through oral sensory phenotype, salt sensation and liking. Physiol Behav. 2010;100(4):369-80.
Stein LJ, Cowart BJ, Beauchamp GK. The development of salty taste acceptance is related to dietary experience in human infants: a prospective study. Am J Clin Nutr. 2012;95(1):123-29. doi: 10.3945/ajcn.111.014282.
Liem DG. Infants’ and Children’s Salt Taste Perception and Liking. A review. Nutrients. 2017;9(9):1011. doi: 10.3390/nu9091011.
Ohta Y, Tsuchihashi T, Onaka U, Miyata E. Long-term compliance of salt restriction and blood pressure control status in hypertensive outpatients. Clin Exp Hypertens. 2010;32(4):234-38.
Hamlyn JM, Blaustein MP. Salt sensitivity, endogenous ouabain and hypertension. Curr Opin Nephrol Hypertens. 2013;22(1):51-8.
Roper SD. The taste of table salt. Pflugers Arch. 2015;467(3):457-63. doi: 10.1007/s00424-014-1683-z.
Jayasinghe SN, Kruger R, Walsh DC, Cao G, Rivers S, Richter M, et al. Is Sweet Taste Perception Associated with Sweet Food Liking and Intake? Nutrients. 2017;9(7):750. doi: 10.3390/nu9070750.
Lee H, Cho HJ, Bae E, Kim YC, Kim S, Chin HJ. Not salt taste perception but self-reported salt eating habit predicts actual salt intake. J Korean Med Sci. 2014;29(Suppl 2):91-6. doi: 10.3346/jkms.2014.29.S2.S91.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Y. M. Nechytailo, O. Y. Pidmurniak, N. I. Kovtiuk
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства 3.0 Міжнародна.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).