Соціально-гігієнічні чинники способу життя і їхній вплив на стан харчування людей старшого віку
Ключові слова:
соціально-гігієнічні чинники; спосіб життя; стан здоров'я; вікАнотація
Обстежено 1540 людей літнього й старечого віку, які живуть у м. Києві. Установлено, що 20 % людей старшого віку не знають маси свого тіла, 45 % вимірювали її 1 раз у 2-4 роки й рідше. Майже 90 % не можуть дати реальної оцінки своєму харчуванню (енергетична цінність і якість). Кожний третій (37,8 %) харчується нерегулярно, у кожного четвертого обстежуваного одно-дворазове харчування. Тільки 5,6 % харчуються 4 рази на добу. Самотні люди харчуються одноманітно, асортимент харчових продуктів обмежений 15-20 найменуваннями, серед яких переважають хліб, цукор, ковбасні вироби, картопля, макаронні вироби. Енергоємність їхнього раціону на 15-20 % нижче, ніж у тих, хто живе в родині. Стан харчування в людей, які мають середню або вищу освіту кращий, ніж у людей з початковою освітою. Фінансові можливості обстежуваних значною мірою впливають на стан фактичного харчування.
Посилання
Voytenko VP, Tokar' AV, Polyukhov AM. Metodika opredeleniya biologicheskogo vozrasta cheloveka [Methodology for determining the biological age of a person]. Gerontology and geriatrics. 1984. Yearbook. Biological age. Heredity and aging. Kiev: In-t gerontologii AMN SSSR; 1984. 133-37 p. (in Russian).
Kovalenko VM. Pitaniya i bolezni sistemy krovoobrashcheniya: sotsial'nye i meditsinskie problemy [Nutrition and circulatory system diseases: social and medical problems]. Ukrainskiy kardiologicheskiy zhurnal. 2004;1:4-9. (in Russian).
Statisticheskiy ezhegodnik Ukrainy za 2002 god [Statistical Yearbook of Ukraine for 2002]. Kiev: Konsul'tant; 2003. 476 p. (in Russian).
Bartali B, Salvini S, Turrini A, Lauretani F, Russo CR, Corsi AM, et al. Age and disability affect dietary intake. J Nutr. 2003;133(9):2868-73.
Davis MA, Murphy SP, Neuhaus JM, Gee L, Quiroga SS. Living arrangements affect dietary quality for U. S. adults aged 50 years and older: NHANES III 1988-1994. J Nutr. 2000;130(9):2256-64.
Hajjar I, Kotchen T. Regional variations of blood pressure in the United States are associated with regional variations in dietary intakes: the NHANES-III data. J Nutr. 2003;133(1):211-4.
Lubin F, Lusky A, Chetrit A, Dankner R. Lifestyle and ethnicity play a role in all-cause mortality. J Nutr. 2003;133(4):1180-85.
Uauy R, Albana C, Kain J. Obesity trends in Latin America: Transiting from under- to overweight. J Nutr. 2001;131(3):893S-899S.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Ю. Григоров, Т. Семесько, Л. Синеок
Ця робота ліцензованаІз Зазначенням Авторства 3.0 Міжнародна.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).