Соціально-гігієнічні чинники способу життя і їхній вплив на стан харчування людей старшого віку

Автор(и)

  • Ю. Григоров
  • Т. Семесько
  • Л. Синеок

Ключові слова:

соціально-гігієнічні чинники; спосіб життя; стан здоров'я; вік

Анотація

Обстежено 1540 людей літнього й старечого віку, які живуть у м. Києві. Установлено, що 20 % людей старшого віку не знають маси свого тіла, 45 % вимірювали її 1 раз у 2-4 роки й рідше. Майже 90 % не можуть дати реальної оцінки своєму харчуванню (енергетична цінність і якість). Кожний третій (37,8 %) харчується нерегулярно, у кожного четвертого обстежуваного одно-дворазове харчування. Тільки 5,6 % харчуються 4 рази на добу. Самотні люди харчуються одноманітно, асортимент харчових продуктів обмежений 15-20 найменуваннями, серед яких переважають хліб, цукор, ковбасні вироби, картопля, макаронні вироби. Енергоємність їхнього раціону на 15-20 % нижче, ніж у тих, хто живе в родині. Стан харчування в людей, які мають середню або вищу освіту кращий, ніж у людей з початковою освітою. Фінансові можливості обстежуваних значною мірою впливають на стан фактичного харчування.

Посилання

Voytenko VP, Tokar' AV, Polyukhov AM. Metodika opredeleniya biologicheskogo vozrasta cheloveka [Methodology for determining the biological age of a person]. Gerontology and geriatrics. 1984. Yearbook. Biological age. Heredity and aging. Kiev: In-t gerontologii AMN SSSR; 1984. 133-37 p. (in Russian).

Kovalenko VM. Pitaniya i bolezni sistemy krovoobrashcheniya: sotsial'nye i meditsinskie problemy [Nutrition and circulatory system diseases: social and medical problems]. Ukrainskiy kardiologicheskiy zhurnal. 2004;1:4-9. (in Russian).

Statisticheskiy ezhegodnik Ukrainy za 2002 god [Statistical Yearbook of Ukraine for 2002]. Kiev: Konsul'tant; 2003. 476 p. (in Russian).

Bartali B, Salvini S, Turrini A, Lauretani F, Russo CR, Corsi AM, et al. Age and disability affect dietary intake. J Nutr. 2003;133(9):2868-73.

Davis MA, Murphy SP, Neuhaus JM, Gee L, Quiroga SS. Living arrangements affect dietary quality for U. S. adults aged 50 years and older: NHANES III 1988-1994. J Nutr. 2000;130(9):2256-64.

Hajjar I, Kotchen T. Regional variations of blood pressure in the United States are associated with regional variations in dietary intakes: the NHANES-III data. J Nutr. 2003;133(1):211-4.

Lubin F, Lusky A, Chetrit A, Dankner R. Lifestyle and ethnicity play a role in all-cause mortality. J Nutr. 2003;133(4):1180-85.

Uauy R, Albana C, Kain J. Obesity trends in Latin America: Transiting from under- to overweight. J Nutr. 2001;131(3):893S-899S.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ