Порушення периферичного диференціювання Т-клітин як механізм прискореного старіння імунної системи

Автор(и)

  • І. Пішель
  • А. Родниченко
  • Т. Орлова
  • Д. Шитіков
  • М. Кучма
  • М. Юзик
  • Г. Бутенко

Ключові слова:

імунітет; Т-клітини пам'яті; периферичне диференціювання; парабіоз; старіння

Анотація

Зниження імунологічних функцій з віком є добре відомим фактом. Передбачається, що імунні порушення зумовлені або змінами в самих лімфоцитах, їх найближчому мікрооточенні, або гуморальними чинниками. З метою виявлення пускового механізму вікових змін імунітету ми створили гетерохронні парабіотичні пари з різним терміном співіснування, а також визначили послідовність виникнення вікових порушень у молодих партнерів по гетерохронному парабіозу. Операції по парабіозу проведені на молодих (3 міс.) і старих (24 міс.) самцях мишей лінії CBA/Ca, з терміном співіснування 3, 6 і 12 тижнів. Використані рутинні імунологічні методи дослідження і RT-PCR. Отримано різке зниження імунологічних функцій у молодого партнера по гетерохронному парабіозу, яке прогресувало в міру співіснування тварин. Первинні зміни імунологічних параметрів стосувалися складу Т-клітинних субпопуляцій у селезінці, першим з яких було різке підвищення відносної кількості CD8+CD44+ клітин через три тижні після операції. Прогресивна зміна клітинного складу спленоцитів зрештою призвела до зниження функціональних показників імунної системи в молодих гетерохронних партнерів. Отримані результати свідчать про те, що вікові зміни, які виникають в імунній системі молодих гетерохронних партнерів, можуть бути опосередковані порушенням периферичного диференціювання Т-лімфоцитів.

Посилання

Grubeck-Loebenstein B, Wick G. The aging of the immune system. Adv Immunol. 2002;80:243-84.

Mosman T. Rapid colorimetric assay for cellular growth and survival: application to proliferation and cіtotoхity assays. J Immunol Metods. 1983;65:55-63.

Wagers AJ, Sherwood RI, Christensen JL, Weissman IL. Little Evidence for Developmental Plasticity of Adult Hematopoietic Stem Cells. Science. 2002;297(5590):2256-9.

Weng NP. Aging of the immune system: how much can the adaptive immune system adapt? Immunity. 2006;24(5):495-99.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ