Характер і динаміка гуморальних імунних порушень за перебігу гострої кишкової непрохідності внаслідок защемлення гриж

Автор(и)

  • V. P. Poliovyi
  • R. I. Sydorchuk
  • S. I. Raileanu
  • O. O. Karliychuk

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-0737.XIX.3.75.2015.157

Ключові слова:

защемлена грижа, гуморальний імунітет, кишкова непрохідність

Анотація

Проведено вивчення імунологічної реактивності в 120 хворих на защемлені грижі залежно від наявності (I група пацієнтів) або відсутності ознак гострої кишкової непрохідності (II група пацієнтів). Виявлено, що зміни з боку гуморальної ланки імунітету характеризуються зниженням кількості імуноглобулінів класів G та А на третю добу післяопераційного періоду, що пов’язано не тільки з кількісним і функціональним дефіцитом В-клітин, але й з недостатньою активністю цитокінів, які виділяються Т-клітинами. Отримані дані дозволяють дійти висновку про те, що за ускладненого перебігу гострою кишковою непрохідністю защемлених гриж відбуваються значні порушення в системі імунологічної реактивності організму, які проявляються зниженням показників як клітинної, так і гуморальної ланки імунітету та підвищенням активності системи неспецифічної імунологічної реактивності організму. Дані зміни більш глибокі та стійкі, ніж у пацієнтів з неускладненим перебігом защемлених гриж. Імуносупресія найбільш виражена на 1-шу та 3-тю добу післяопераційного періоду і в міру клінічного одужання хворих, за позитивного перебігу захворювання, досліджувані показники поступово нормалізуються і, навіть до 7-ї доби післяопераційного періоду контрольних величин не досягають.

Посилання

Pol'ovyi V.P., Sydorchuk R.I., Vlasov V.V. Abdominal hernias. Chernivtsi: Meduniversytet; 2015 (in Ukrainian).

Markogiannakis H., Messaris E., Dardamanis D. Acute mechanical bowel obstruction: Clinical presentation, etiology, management and outcome. World J. Gastroenterol. 2007; 13: 32-437.

Simons M.P., Aufenacker T., Bay-Nielsen M. European Hernia Society guidelines on the treatment of inguinal hernia in adult patients. Hernia. 2009; 13: 43-403.

Shell D.H., Torre J.de la, Andrades P. Open Repair of Ventral Incisional Hernias. Surg. Clinics North America. 2008; 88: 61-83.

Helton W.S., Fisichella P.M., Berger R. Short-term Outcomes With Small Intestinal Submucosa for Ventral Abdominal Hernia. Arch. Surg. 2005; 140: 549-562.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-08-27

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ